Lasersnijden

Onze lasersnijmachines kunnen verschillende typen metaal verwerken zoals staal, aluminium, roestvast staal en sendzimir materialen. Tijdens de productie wordt gebruik gemaakt van verschillende machines en vermogens. Afhankelijk van de materiaal- en product configuratie kiezen wij de best passende productiemethode. Door de hoge automatiseringsgraad van ons machinepark te combineren met onze ervaren vakmensen kunnen wij naast productiebereik ook een constante productkwaliteit realiseren.

Lasersnijmachines

VDL Technics heeft een groot machinepark met 5 fiberlasers die een maximaal vermogen hebben tot 24kW. Verschillende lasers zijn uitgerust met een automatische uitruimmodule. Hiermee kunnen we 24/7 onbemand produceren. Klik hier voor onze volledige machinelijst. 

laser-vonken-narrow.jpg

Hoe werkt lasersnijden?

De basis voor lasersnijden is een zeer geconcentreerde lichtbundel die geleid, gevormd en gebundeld wordt. Wanneer deze op het werkstuk komt, wordt het materiaal zo sterk verwarmd dat het smelt of verdampt. Het gehele laservermogen wordt daarbij meestal geconcentreerd op een punt met een diameter van minder dan een halve millimeter. Als er op deze plaats meer warmte wordt aangevoerd dan kan wegvloeien door warmtegeleiding, dringt de laserstraal volledig door het materiaal heen en is het snijproces begonnen. 

De snijbeweging wordt gemaakt op basis van een 3D-model waardoor bijna alle geometrieën mogelijk zijn ongeacht de seriegrootte. De gebundelde laserstraal verwarmt het materiaal enkel lokaal en de rest van het werkstuk wordt minimaal of helemaal niet thermisch belast. Daardoor is de snijvoeg nauwelijks breder dan de straal en kunnen zelfs complexe, fijne contouren glad en braamvrij worden gesneden. Lasersnijden is een heel nauwkeurige bewerking, met toleranties van ongeveer 0,1 mm.

Afhankelijk van het te verwerken materiaal worden er verschillende procesgassen gebruikt zoals zuurstof en stikstof. Stikstof heeft als voordeel dat het niet reageert met het gesmolten materiaal in de snijvoeg waardoor de laserhuid beperkt blijft. Voor dikke materialen wordt vaak gekozen voor CO2 als procesgas om hogere snelheden te bereiken en braamvorming te voorkomen.

Geautomatiseerd bestelproces

VDL Technics heeft een grote stap voorwaarts gezet in de digitalisering van productie- en bedrijfsprocessen voor het on-demand lasersnijden van metalen producten. Met de lancering van het nieuwe platform OrderOn.com is lasersnijden voor de hele maakindustrie door middel van een muisklik binnen handbereik. Flexibel, overzichtelijk én op maat. Lees hier meer informatie over het OrderOn platform. Uiteraard zijn onze verkoopmedewerkers ook nog steeds direct te benaderen voor offerteaanvragen of opdrachten.